Page 127 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 127
avniki poklicnega odločanja v zdravstveni negi in v prehranskem svetovanju ...
etetike (verzija 2) ter za študente druge stopnje Zdravstvena nega (verzija 3) in Dieteti-
ka (verzija 4).

Zanesljivost lestvice zavzetosti za študij in poklic
V sklopu projekta smo oblikovali nov inštrument – Lestvico zavzetosti za študij in poklic.
Ker je bila lestvica prvič aplicirana v pričujoči raziskavi, smo analizirali tudi njene psiho-
metrične značilnosti, in sicer zanesljivost, izraženo kot notranjo skladnost trditev. V nada-
ljevanju prikazujemo podatke o štirih verzijah lestvice, ki so bile oblikovane za vsak študij-
ski program posebej. Analiza je pokazala ustrezno notranjo skladnost lestvice, kar kaže, da
je omenjena lestvica zanesljiva. Nekoliko nižja vrednost Chronbachovega alfa koeficine-
ta je bila ugotovljena na podatkih od udeležencev študijskega programa druge stopnje Di-
etetike, kar pa verjetno lahko pripišemo predvsem manjšemu vzorcu udeležencev raziska-
ve. Kot merilo ustrezne notranje skladnosti smo upoštevali priporočila avtorja Nunnaly
(1978), ki kot kriterij ustreznosti notranje skladnosti inštrumenta postavi vrednost koefi-
cienta 0,70.

Vrednosti Cronbachovega alfa koeficienta za lestvico zavzetosti za študij in poklic
znašajo za posamezno verzijo lestvice (vsak element je zajemal 14 trditev): ZN I: 0,782; ZN
II: 0,774; PSD I: 0,773 in PSD II: 0,636. Podrobna analiza notranje skladnosti lestvic je
prikazana v Prilogi. Vse uporabljene lestvice kažejo ustrezno notranjo skladnost.

Postopek zbiranja in analize podatkov

Vprašalnik smo oblikovali v e-obliki (s pomočjo programa 1ka) in ga kot spletno anketo
tudi aplicirali. Spletni vprašalnik je bil posredovan študentom študijskih programov UP
FVZ dne 14. 10. 2014. V spletni anketi so imeli študentje možnost sodelovati do 23. 10.
2014. Vprašalnik je vključeval tudi del aktivnosti, ki jih navajamo v posebnem poročilu
– zadovoljstvo študentov s pridobljenimi kompetencami. Na podlagi pridobljenih podat-
kov smo izračunali osnovne (deskriptivne) statistike za posamezno področje oz. vprašanje,
ki smo jih študentom zastavili v vprašalniku in jih prikazujemo v poglavju Rezultati, po-
sebej za študente prvostopenjskega študijskega programa Zdravstvena nega (ZN I), pose-
bej za študente prvostopenjskega študijskega programa Prehransko svetovanje – dietetika
(PSD I) ter posebej za študente druge stopnje Zdravstvena nega (ZN II) in druge stopnje
študijskega programa Dietetika (PSD II). Ker je bil namen izvedbe raziskave tudi validaci-
ja pripomočka (inštrumenta), smo za lestvico zavzetosti za študij in poklic, ki smo jo raz-
vili v sklopu projekta, izračunali tudi kazalnike zanesljivosti inštrumenta, ki kažejo njego-
vo notranjo skladnost.

Rezultati

V nadaljevanju so predstavljeni rezultati raziskave. Preglednica 13 prikazuje dejavnike,
razvrščene od najpomembnejšega (1) do najmanj pomembnega (7 oz. 8) za izbiro študija
za posamezno skupino na UP FVZ. V vseh št. programih UP FVZ je bil identificiran kot
najpomembnejši dejavnik vrsta študijskih programov, razen pri ZN II, kjer je bil kot naj-
pomembnejši dejavnik izbran »na UP FVZ sem bil/a vpisan/a že na prvi stopnji«. Ge-
ografska lokacija (bližina morja) se ni izkazal kot relevanten dejavnik za izbiro št. pro-
grama.

125
   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132