Page 147 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 147
voj kompetenc v zdravstveni negi in prehranskem svetovanju – dietetiki

Študijska smer ZN PSD
Dosežene točke na maturi
10–19 Diplomanti Študenti Diplomanti Študenti
20–29
30–39 25 (11,5 %) 7 (7,1 %)
40–49 8 (3,7 %) 3 (3,1 %)
50–59 3 (1,4 %) 0 (0 %)
60–69 / 7 (3,2 %) / 3 (3,1 %)
70–79 9 (4,1 %) 3 (3,1 %)
80–89 44 (20,3 %) 17 (17,3 %)
90–100 76 (35,0 %) 26 (26,5 %)
36 (16,6 %) 25 (25,5 %)
9 (4,1 %) 14 (14,3 %)

Povprečna ocena (SD) / 7,56 (0,63) / 7,73 (0,56)
Pridobljeno znanje, vešči- 12 (16,7 %) / 0 (0 %) /
ne in kompetence 41 (56,9 %) 4 (36,4 %)
zelo zadovoljen 15 (20,8 %) 3 (27,3 %)
zadovoljen 3 (4,2 %) 3 (27,3 %)
negotov 1 ( 1,4 %) 1 (9,0 %)
nezadovoljen
zelo nezadovoljen

Kratice: ZN – Zdravstvena nega; PSD – Prehransko svetovanje – Dietetika

V nadaljevanju predstavljamo podatke o splošnem zadovoljstvu s pridobljenim zna-
njem, veščinami in kompetencami, ki so jih anketiranci osvojili v času šolanja na UP FVZ.

Preglednica 21 prikazuje stopnjo strinjanja z raznimi trditvami o zadovoljstvu s prido-
bljenimi kompetencami v času študija tako diplomantov kot študentov ZN. Ocena 5 pred-
stavlja popolno strinjanje in ocena 1 popolno nestrinjanje.

Najvišjo stopnjo strinjanja (povprečje 4,2) so anketirani diplomanti ZN izrazili s trdi-
tvijo, da so v času študija razvili etične in profesionalne vrednote. Na splošno so bili v času
študija kar zadovoljni s kakovostjo izobraževanja in učitelji (povprečje 4,1). Najmanj so se
anketirani diplomanti ZN strinjali s trditvijo, da so se v času študija naučili reševati stro-
kovne in organizacijske probleme (povprečje 3,6). Drugi odgovori so razvidni v Pregledni-
ci 20.

Preglednica 21: Stopnja strinjanja s trditvami o pridobljenih kompetencah v času študija
(Diplomanti in trenutni študenti zdravstvene nege).

Kompetence Diplomanti ZN Študenti ZN
V času študija sem … Povprečje St. odklon Povprečje St. odklon

… pridobil/a spretnosti in veščine, ki mi omo- 3,8 1,1 4,06 1,02
gočajo uporabo pridobljenega znanja v delov-
nem okolju. 3,9 1,0 3,97 0,96
… pridobil/a spretnosti in veščine, ki mi omogo-
čajo obvladovanje različnih poklicnih aktivnosti. 4,0 1,0 4,08 1,10
… pridobil/a spretnosti in veščine, ki mi omogo-
čajo uporabo kritičnega mišljenja pri izvajanju
poklicnih aktivnostih.

145
   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152