Page 154 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 154
razvijanje kakovosti na univerzi na primorskem

vanja – dietetike pridobili dovolj znanja, spretnosti, veščin in kompetenc za uspešno pro-
fesionalno delo.

Povzetek

Pridobivanje profesionalnih kompetenc je ključni cilj na področju izobraževanja. Delodajalci priča-
kujejo diplomante, ki so sposobni delovati v kompleksnih okoljih. Zaradi napredka tehnologije in iz
njih izhajajočih delovnih nalog se od zaposlenih pričakuje doseganje splošnih in specifičnih kompe-
tenc. V sklopu projekta razvijanje kulture kakovosti je UP Fakulteta za vede o zdravju izvedla anali-
zo pridobljenih kompetenc ter zadovoljstva delodajalcev z diplomanti prve stopnje študijskih progra-
mov Zdravstvena nega in Prehransko svetovanje – Dietetika. Anketiranje študentov, diplomantov ter
delodajalcev je potekalo od meseca maja do septembra 2014. Rezultati raziskave kažejo, da so anketira-
ni študenti zdravstvene nege v času študija najbolj razvili sposobnosti za prepoznavanje potreb pacien-
tov, najmanj pa spretnosti za izvajanje zdravstvene vzgoje različnih uporabnikov, kar je ravno obratno
od anketiranih študentov prehranskega svetovanja. Anketirani diplomanti zdravstvene nege so v času
študija najbolj razvili etične in profesionalne vrednote, najmanj pa sposobnosti za reševanje strokovnih
in organizacijskih problemov. Anketirani diplomanti prehranskega svetovanja – dietetike so ocenili, da
so najbolj razvili spretnosti in veščine, ki omogočajo uporabo kritičnega mišljenja in izvajanje poklic-
nih aktivnosti. Razlike med anketiranimi študenti so se pokazale v oceni splošnega zadovoljstva s pri-
dobljenim znanjem, spretnostmi in pridobljenimi kompetencami. V sklopu aktivnosti za izboljševanje
kakovosti je bil razvit pripomoček za analizo pridobljenih kompetenc in zadovoljstva delodajalcev, pri-
lagojen za specifične poklice v zdravstvu, ki bo omogočal stalno spremljanje kakovosti izobraževanja .

Literatura

Benner, Patricia. From Novice to Expert: Excelllence and Power in Clinical Nursing Practi-
ce. New York: Prentice Hall, 2001.

Benner, Patricia, Christine Tanner, and Catherine Chesla. Experise in Nursing Practi-
ce, Caring, Clinical Judgement & Ethics. New York: Springer Publishing Company,
2009.

Čuk, Vesna. 2014. »Mentorska vloga v kliničnem okolju: razvoj modela izkustvenega učen-
ja v zdravstveni negi.« PhD diss., Univerza na Primorskem, 2014.

Direktiva Evropskega parlamenta in sveta 2005/36/ES z dne 7. septembra 2005 o prizna-
vanju poklicnih kvalifikacij (besedilo velja za EGP). Uradni list EU, 2005: 22–42.

EFAD. 2010. »Evropski izobraževalni in poklicni standardi praktičnega usposabljanja za
dietetiko.« January 15, 2014. http://zdruzenje-nutricionisti-dietetiki.si.

ICN. Kodeks etike za medicinske sestre Ženeva: Mednarodni svet medicinskih sester, 2012.
Jank, Werner, and Hilbert Meyer. Didaktični modeli. Ljubljana: Zavod Republike Sloveni-

je za šolstvo, 2006.
Kirschner, Paul, Paul Van Vilsteren, Hans Hummel, and Marcel Wigman. »The Design of

a Study Environment for Acquiring Academic and Professional Competence.« Stu-
dies in Higher Education 22, no. 2 (1997): 151.
»Prehransko svetovanje – dietetika.« January 15, 2015. http://www.fvz.upr.si/node/4.
Štefanc, Damijan. Kompetence v kurikularnem načrtovanju splošnega izobraževanja. Ljubl-
jana: Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2012.

152
   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159