Page 17 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 17
Uvod 17
Namen in cilji raziskave
Namen raziskave je raziskati povezanost med glavnimi sestavinami mana-
gementa (planiranja, organiziranja, vodenja in kontroliranja) trajnostne-
ga ravnanja s pitno vodo, potencialnimi vplivnimi dejavniki na trajnostno
ravnanje s pitno vodo, kazalniki uspešnosti zmanjševanja porabe pitne
vode, standardi kakovosti in energije, danostjo alternativnih virov oskrbe z
vodo in izbranimi lastnostmi podjetij v velikih, srednje velikih in majhnih
slovenskih podjetjih na področju predelovalnih dejavnosti.
Cilji raziskave so naslednji:
− proučiti domačo in tujo znanstveno in strokovno literaturo in
vire na področju managementa, trajnostnega razvoja in ravnanja s
pitno vodo;
− s kvantitativno raziskavo ugotoviti povezanost med glavnimi
komponentami managementa trajnostnega ravnanja s pitno vodo,
dejavniki sektorskega okolja, določenimi lastnostmi podjetij in
dejavniki uspešnega uvajanja rešitev za zmanjševanje porabe pitne
vode v velikih, srednje velikih in majhnih slovenskih podjetjih na
področju predelovalnih dejavnosti;
− zasnovati model managementa trajnostnega razvoja za zmanjševa-
nje porabe pitne vode.
Temeljna teza in hipoteze raziskave
Temeljna teza se glasi:
Obstaja statistično značilna povezanost med glavnimi komponen-
tami managementa trajnostnega ravnanja s pitno vodo, potenci-
alnimi vplivnimi dejavniki (inoviranje, organizacijski sistem) na
trajnostno ravnanje s pitno vodo, kazalniki uspešnosti zmanjševa-
nja porabe pitne vode (uspešnost uresničevanja ciljev organizacije s
področja zmanjševanja porabe pitne vode, količina porabljene pi-
tne vode, količina ponovno porabljene pitne vode, količina porablje-
ne vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo), okoljskimi standardi,
danostjo alternativnih virov oskrbe z vodo (podzemne vode, de-
ževnica) in izbranimi lastnostmi podjetij (dejavnost organizacije –
druga stopnja, velikost organizacije, statistična regija).
Temeljno tezo smo testirali s pomočjo naslednjih hipotez:
H1: Management trajnostnega ravnanja s pitno vodo je pozitivno
povezan z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Namen in cilji raziskave
Namen raziskave je raziskati povezanost med glavnimi sestavinami mana-
gementa (planiranja, organiziranja, vodenja in kontroliranja) trajnostne-
ga ravnanja s pitno vodo, potencialnimi vplivnimi dejavniki na trajnostno
ravnanje s pitno vodo, kazalniki uspešnosti zmanjševanja porabe pitne
vode, standardi kakovosti in energije, danostjo alternativnih virov oskrbe z
vodo in izbranimi lastnostmi podjetij v velikih, srednje velikih in majhnih
slovenskih podjetjih na področju predelovalnih dejavnosti.
Cilji raziskave so naslednji:
− proučiti domačo in tujo znanstveno in strokovno literaturo in
vire na področju managementa, trajnostnega razvoja in ravnanja s
pitno vodo;
− s kvantitativno raziskavo ugotoviti povezanost med glavnimi
komponentami managementa trajnostnega ravnanja s pitno vodo,
dejavniki sektorskega okolja, določenimi lastnostmi podjetij in
dejavniki uspešnega uvajanja rešitev za zmanjševanje porabe pitne
vode v velikih, srednje velikih in majhnih slovenskih podjetjih na
področju predelovalnih dejavnosti;
− zasnovati model managementa trajnostnega razvoja za zmanjševa-
nje porabe pitne vode.
Temeljna teza in hipoteze raziskave
Temeljna teza se glasi:
Obstaja statistično značilna povezanost med glavnimi komponen-
tami managementa trajnostnega ravnanja s pitno vodo, potenci-
alnimi vplivnimi dejavniki (inoviranje, organizacijski sistem) na
trajnostno ravnanje s pitno vodo, kazalniki uspešnosti zmanjševa-
nja porabe pitne vode (uspešnost uresničevanja ciljev organizacije s
področja zmanjševanja porabe pitne vode, količina porabljene pi-
tne vode, količina ponovno porabljene pitne vode, količina porablje-
ne vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo), okoljskimi standardi,
danostjo alternativnih virov oskrbe z vodo (podzemne vode, de-
ževnica) in izbranimi lastnostmi podjetij (dejavnost organizacije –
druga stopnja, velikost organizacije, statistična regija).
Temeljno tezo smo testirali s pomočjo naslednjih hipotez:
H1: Management trajnostnega ravnanja s pitno vodo je pozitivno
povezan z inoviranjem in organizacijskim sistemom.