Page 21 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 21
Uvod
Preglednica 1: Potrebe in razrešitve, ki jih z inovacijami lahko dosežemo.
Potrebe Razrešitve
Od stroškov do vrednosti: zakonodaja, strožji predpisi Spremeniti pogled: pitna voda naj bo visoko cenjena dobri-
odvajanja, surovine in energija v vodi zvišujejo stroške na, pomemben dejavnik v procesih proizvajanja. Inovativni
pitne vode in posledično dražje proizvode in procese. pristopi pa vodijo do zmanjšanja stroškov v procesih proiz-
vajanja.
Zmanjšati povpraševanje: industrijske dejavnosti so Omogočiti ponovno uporabo pitne vode in izboljšati pro-
ene izmed glavnih porabnikov pitne vode. Še več, ko cese proizvajanja.
se voda enkrat uporabi, se spremeni njena kakovost.
Izboljšana obdelava odpadne vode odpira možnosti za al-
Zmanjšati okoljske posledice: odpadne vode. ternativne načine ponovne uporabe vode in zmanjša okol-
jske posledice.
Kakovost vode je pomemben vidik. V industrijskih
dejavnostih za svoje proizvajanje pogosto uporablja- Z ustreznimi tehnološkimi postopki, s katerimi se zagotovi
jo vodo, ki ima neprimerno boljše lastnosti, kot je po- bolj trajnostna uporaba vode v industrijskih dejavnostih s
trebno, in sicer velikokrat najbolj kakovostno pitno prepoznavanjem in zadovoljevanjem »realnih potreb« in-
vodo, čeprav takšne kakovosti v procesih proizvajan- dustrijskih dejavnosti glede kakovosti vode. 21
ja niso zahtevane.
Vir: povzeto po European Commission 2012c.
V ta namen je treba inovativne okoljske tehnologije, tudi s področja
trajnostne uporabe pitne vode (zmanjševanje porabe pitne vode, ponovna
uporaba pitne vode ipd.), integrirati v proizvodne procese organizacije.
Iz tega predpostavljamo, da je uspešnost zmanjševanja porabe pitne
vode pozitivno povezana z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Predpostavke in omejitve
Predvidene predpostavke pri obravnavanju problema so:
− v Sloveniji še ni bila opravljena nobena raziskava, s katero bi razi-
skovalci in praktiki ugotavljali povezave med glavnimi sestavina-
mi managementa trajnostnega ravnanja s pitno vodo, dejavniki
sektorskega okolja, določenimi lastnostmi podjetij in dejavni-
ki učinkovitega uvajanja razrešitev za zmanjševanje porabe pitne
vode, ki bi jih obravnavale skupno in ne parcialno;
− v majhnih, srednje velikih in velikih organizacijah je zanimanje
za inoviranje organizacijske kulture (identificiranje vrednot in na-
vad ter vpeljava politike trajnostnega razvoja v organizacije) izrazi-
tejši kot v mikropodjetjih.
Predvidevamo, da bomo naleteli na naslednje omejitve:
− anketiranje se bo izvajalo v majhnih, srednjih in velikih organiza-
cijah na področju predelovalne dejavnosti, ki so bile evidentirane
v poslovnem imeniku Gvin.com na določen dan kot delujoči po-
slovni subjekt;
Preglednica 1: Potrebe in razrešitve, ki jih z inovacijami lahko dosežemo.
Potrebe Razrešitve
Od stroškov do vrednosti: zakonodaja, strožji predpisi Spremeniti pogled: pitna voda naj bo visoko cenjena dobri-
odvajanja, surovine in energija v vodi zvišujejo stroške na, pomemben dejavnik v procesih proizvajanja. Inovativni
pitne vode in posledično dražje proizvode in procese. pristopi pa vodijo do zmanjšanja stroškov v procesih proiz-
vajanja.
Zmanjšati povpraševanje: industrijske dejavnosti so Omogočiti ponovno uporabo pitne vode in izboljšati pro-
ene izmed glavnih porabnikov pitne vode. Še več, ko cese proizvajanja.
se voda enkrat uporabi, se spremeni njena kakovost.
Izboljšana obdelava odpadne vode odpira možnosti za al-
Zmanjšati okoljske posledice: odpadne vode. ternativne načine ponovne uporabe vode in zmanjša okol-
jske posledice.
Kakovost vode je pomemben vidik. V industrijskih
dejavnostih za svoje proizvajanje pogosto uporablja- Z ustreznimi tehnološkimi postopki, s katerimi se zagotovi
jo vodo, ki ima neprimerno boljše lastnosti, kot je po- bolj trajnostna uporaba vode v industrijskih dejavnostih s
trebno, in sicer velikokrat najbolj kakovostno pitno prepoznavanjem in zadovoljevanjem »realnih potreb« in-
vodo, čeprav takšne kakovosti v procesih proizvajan- dustrijskih dejavnosti glede kakovosti vode. 21
ja niso zahtevane.
Vir: povzeto po European Commission 2012c.
V ta namen je treba inovativne okoljske tehnologije, tudi s področja
trajnostne uporabe pitne vode (zmanjševanje porabe pitne vode, ponovna
uporaba pitne vode ipd.), integrirati v proizvodne procese organizacije.
Iz tega predpostavljamo, da je uspešnost zmanjševanja porabe pitne
vode pozitivno povezana z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Predpostavke in omejitve
Predvidene predpostavke pri obravnavanju problema so:
− v Sloveniji še ni bila opravljena nobena raziskava, s katero bi razi-
skovalci in praktiki ugotavljali povezave med glavnimi sestavina-
mi managementa trajnostnega ravnanja s pitno vodo, dejavniki
sektorskega okolja, določenimi lastnostmi podjetij in dejavni-
ki učinkovitega uvajanja razrešitev za zmanjševanje porabe pitne
vode, ki bi jih obravnavale skupno in ne parcialno;
− v majhnih, srednje velikih in velikih organizacijah je zanimanje
za inoviranje organizacijske kulture (identificiranje vrednot in na-
vad ter vpeljava politike trajnostnega razvoja v organizacije) izrazi-
tejši kot v mikropodjetjih.
Predvidevamo, da bomo naleteli na naslednje omejitve:
− anketiranje se bo izvajalo v majhnih, srednjih in velikih organiza-
cijah na področju predelovalne dejavnosti, ki so bile evidentirane
v poslovnem imeniku Gvin.com na določen dan kot delujoči po-
slovni subjekt;