Page 20 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 20
Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti
Iz tega predpostavljamo, da je manjša količina porabljene pitne vode
pozitivno povezana s količino ponovno porabljene pitne vode, količino po-
rabljene vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo, danostjo alternativnih
virov, velikostjo, dejavnostjo in statistično regijo organizacije ter okoljski-
mi standardi.
H3: Uspešnost zmanjševanja porabe pitne vode je pozitivno poveza-
na z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Obrazložitev:
Za doseganje, ohranjanje uspešnosti in ohranjanje konkurenčne pred-
nosti postaja družbena odgovornost vse pomembnejši dejavnik, tako za
zniževanje stroškov poslovanja (spodbujanje razvoja, uporaba novih teh-
nologij, ki zmanjšujejo porabo surovin, naravnih virov in energije, zmanj-
20 ševanje obremenjenosti naravnega okolja, recikliranje surovin) kot za po-
večanje tržnega deleža (odjemalci zahtevajo naravnemu okolju prijazne
izdelke, storitve in procese, v katerih ti izdelki in storitve nastajajo) (Pe-
arce in Barbier 2009; IRDO 2014). V ta namen je treba družbeno odgo-
vorno rabo/uporabo vode integrirati v filozofijo samega podjetja, v vizijo,
poslanstvo in cilje ter strategijo za njihovo uresničevanje. Za ustvarjalno
usmerjanje k smotrom in ciljem organizacije s področja zmanjševanja po-
rabe pitne vode je treba določiti ključna področja politike organizacije ter
postaviti merila, kazalnike in standarde zadostnosti njihovega doseganja
(Kralj 2005, 110).
Uspešnost zmanjševanja pitne vode bomo merili z uspešnostjo uresni-
čevanja ciljev organizacije na področju zmanjševanja porabe pitne vode.
Skupna točka uspešnih organizacij je nenehno inoviranje (Tidd,
Bessant in Pavitt 2005, 4) – nove in inovativne okoljske tehnologije lahko
prispevajo k ekonomski rasti in omogočajo npr. zagotavljanje enakega stan-
darda z nižjimi stroški ali pa boljše varstvo okolja za manj denarja. Inova-
cije lahko vodijo do razrešitev za zmanjševanje in ponovno uporabo čiste
vode za namene proizvajanja, kar predstavljamo v Preglednici 1.
Iz tega predpostavljamo, da je manjša količina porabljene pitne vode
pozitivno povezana s količino ponovno porabljene pitne vode, količino po-
rabljene vode iz alternativnih virov oskrbe z vodo, danostjo alternativnih
virov, velikostjo, dejavnostjo in statistično regijo organizacije ter okoljski-
mi standardi.
H3: Uspešnost zmanjševanja porabe pitne vode je pozitivno poveza-
na z inoviranjem in organizacijskim sistemom.
Obrazložitev:
Za doseganje, ohranjanje uspešnosti in ohranjanje konkurenčne pred-
nosti postaja družbena odgovornost vse pomembnejši dejavnik, tako za
zniževanje stroškov poslovanja (spodbujanje razvoja, uporaba novih teh-
nologij, ki zmanjšujejo porabo surovin, naravnih virov in energije, zmanj-
20 ševanje obremenjenosti naravnega okolja, recikliranje surovin) kot za po-
večanje tržnega deleža (odjemalci zahtevajo naravnemu okolju prijazne
izdelke, storitve in procese, v katerih ti izdelki in storitve nastajajo) (Pe-
arce in Barbier 2009; IRDO 2014). V ta namen je treba družbeno odgo-
vorno rabo/uporabo vode integrirati v filozofijo samega podjetja, v vizijo,
poslanstvo in cilje ter strategijo za njihovo uresničevanje. Za ustvarjalno
usmerjanje k smotrom in ciljem organizacije s področja zmanjševanja po-
rabe pitne vode je treba določiti ključna področja politike organizacije ter
postaviti merila, kazalnike in standarde zadostnosti njihovega doseganja
(Kralj 2005, 110).
Uspešnost zmanjševanja pitne vode bomo merili z uspešnostjo uresni-
čevanja ciljev organizacije na področju zmanjševanja porabe pitne vode.
Skupna točka uspešnih organizacij je nenehno inoviranje (Tidd,
Bessant in Pavitt 2005, 4) – nove in inovativne okoljske tehnologije lahko
prispevajo k ekonomski rasti in omogočajo npr. zagotavljanje enakega stan-
darda z nižjimi stroški ali pa boljše varstvo okolja za manj denarja. Inova-
cije lahko vodijo do razrešitev za zmanjševanje in ponovno uporabo čiste
vode za namene proizvajanja, kar predstavljamo v Preglednici 1.