Page 58 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 58
Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti

− obvladovanju tveganja in priložnosti: skladnost z okoljsko zako-
nodajo, zmanjšanje tveganja kaznovanj, povezanih z okoljsko za-
konodajo, dostop do spodbud in javnih naročil;

− verodostojnosti, preglednosti in ugledu: preverjeno stalno izbolj-
šanje okoljske uspešnosti, uporaba logotipa EMAS v tržne na-
mene; povečanje poslovnih priložnosti na trgih, kjer so »zeleni«
proizvodi in procesi pomembni, boljši odnos s strankami, lokalno
in širšo skupnostjo ipd.

Opolnomočenje zaposlenih in njihova motivacija: izboljšano delovno
okolje, okrepljena zavezanost zaposlenih, večja zmogljivost tima ipd.
Slabosti sheme EMAS, posebno v primerjavi s standardom ISO
14001:2004, so višji stroški zaradi dodatnih stroškov okoljskega poročanja,
veljavnost samo znotraj EU in možnost izbrisa iz sheme zaradi manjših kr-
58 šitev (Chen 2004, 54–5).
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63