Page 194 - Volk, Marina, Štemberger, Tina, Sila, Anita, Kovač, Nives. Ur. 2021. Medpredmetno povezovanje: pot do uresničevanja vzgojno-izobraževalnih ciljev. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 194
jo Zuljan, Petra Pejić Papak in Milena Valenčič Zuljan

Trenutno načrtujeva skupno delo z učiteljico 3. razreda. Glede na ve-
liko število učencev bova razred razdeliti. Najprej bo mikroskopiral del
razreda, potem še drugi del. Izhajali bova iz učnega načrta. Najprej se
bomo seznanili s samim mikroskopom, potem pogledali, kako deluje,
kaj se zgodi s sliko, ki jo gledamo, in potem bo sledilo mikroskopiranje
konkretnih primerkov. Mikroskopirali bomo različna semena posamez-
nih rastlin.

Učiteljice so bile mnenja, da mikroskopiranje omogoča raziskovalni pouk
z medpredmetnim povezovanjem različnih učiteljev, da pa do sedaj nimajo
tovrstnih izkušenj. Vprašali smo jih, kako bi zasnovale tovrstni raziskovalni
pouk in katere predmete bi zajele. Na to vprašanje sta odgovorili učiteljica
naravoslovja in učiteljica biologije.

Učiteljica naravoslovja je povedala, da je v pogovoru s kolegi oblikovala
idejno zasnovo medpredmetnega sodelovanja v povezavi z mikroskopira-
njem, ki bi vključevala sodelovanje učiteljev sedmih predmetov. V nadalje-
vanju predstavljamo njen predlog po posameznih predmetih z navezavo na
cilje iz učnega načrta.

– Naravoslovje. Opazovanje rastlinske in živalske celice pod mikrosko-
pom. Cilj iz UN: Spoznajo, da z uporabo lupe in mikroskopa lahko vi-
dimo stvari, ki so s prostim očesom nevidne.

– Zgodovina. Spoznajo, kdaj so izumili mikroskop. Cilj iz UN: Primerjajo
razne izume skozi zgodovino in sklepajo o njihovem vplivu na spre-
membe v življenju ljudi.

– Matematika. Računanje povečave (povečava okularja krat povečava
objektiva), enota za velikost opazovanega predmeta (npr. mikrometer
(μm)). Cilj iz UN: Ponovijo in utrdijo že pridobljeno znanje o merjenju
(enote, pretvarjanja, računanje s količinami) ter ga dopolnijo. Spoznajo
tudi nekatere nove enote. Gospodinjstvo. Z mikroskopom si ogledajo
škrobna zrna. Cilj iz UN: Analizirajo lastnosti živil, ki jih uporabljamo pri
pripravi.

– Tehnika in tehnologija. Ogledajo si mikroskop, dele in delovanje. Opi-
šejo njegovo vlogo in pomen v življenju ljudi. Cilj iz UN: opišejo vlogo
in pomen tehnike za življenje ljudi.

– Likovna umetnost. Narišejo skico opazovanega predmeta pod mikro-
skopom. Cilj iz UN: Razvijajo izrazne zmožnosti pri oblikovanju na plo-
skvi in s tem negujejo individualni likovni izraz.

– Materinščina. Opišejo mikroskop in njegove dele. Cilj iz UN: Razvijanje

192
   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199