Page 93 - Učilnica za življenje
P. 93
Z medinstitucionalnim povezovanjem vzgajamo proaktivne posameznike
tehnike, kot sta mikroskopija in kvantitativna analiza celičnih procesov. S tem
sta pridobila izkušnje, ki bistveno nadgrajujejo običajne šolske metode, in se
seznanila z znanstveno metodologijo na višji ravni. Raziskovanje se osredo-
toča na glifosat, ki je trenutno ena kontroverznejših kemikalij v kmetijstvu.
Povečana javna zavest o njegovih potencialno škodljivih učinkih na zdravje
in okolje ter mednarodne razprave o njegovi regulaciji poudarjajo družbeno
pomembnost te raziskave. Z vključitvijo teme glifosata in njegovih vplivov na
okolje ter zdravje ljudi v raziskovalno nalogo se spodbuja ekosocialno izobra-
ževanje, ki dijakom omogoča, da razvijajo zavest o vplivu znanosti in tehno-
logije na družbo ter okolje.
Pektinske mikrosfere inkapsuliranega eteričnega olja citrusov
Na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli sta dijakinji v sodelovanju s Pe-
dagoško fakulteto Univerze v Ljubljani in asistentom dr. Miho Slapničarjem
opravili projektno maturitetno delo Pektinske mikrosfere inkapsuliranega ete-
ričnega olja citrusov (Okorn idr., 2020).
Postavili smo dve raziskovalni nalogi: izpopolniti metodo optimizacije mi-
krokapsuliranja eteričnega olja s pektinom ter načrtovati in izvesti eksperi-
mentalno delavnico, katere namen je izboljšati teoretično in praktično zna-
nje dijakov tretjega letnika Gimnazije in veterinarske šole.
Vzorec raziskave, vezan na prvo raziskovalno vprašanje, so predstavljali
olupki citrusov (limon), destilirana voda in pufer pH 2, hidrolat izoliranega
eteričnega olja, izoliran pektin in kalcijev glukonat (E578). Vzorec drugega
raziskovalnega vprašanja je predstavljalo 70 dijakov (58 dijakinj in 12 dijakov)
tretjega letnika BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole, smer veterinar-
ski tehnik, starih med 17 in 18 let. Eksperimentalni del (prvo raziskovalno vpra-
šanje) je potekal v laboratorijih Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani od
novembra 2019 do februarja 2020.
Izolacijo pektina, ki je sorazmerno preprost eksperimentalni postopek, iz-
vedemo vdveh korakih:(1) zmesolupkov(lupine) citrusov,destiliranevodein
limoninega soka segrevamo v bučki nad gorilnikom 75 minut; (2) zmes po se-
grevanju precedimo in dobljenemu filtratu dodamo 96-odstotno raztopino
etanola, ki povzroči obarjanje pektina. Eterično olje citrusov ekstrahiramo iz
njihovih olupkov z eksperimentalnim postopkom parne destilacije. Ker so
hlapna eterična olja dolgoročno slabše obstojna, jih je treba shraniti v oblike,
v katerih dlje časa obstanejo nespremenjena. Eden izmed načinov shranjeva-
nja je mikrokapsulacija, pri kateri zelo drobne kapljice, trdne delce ali zračne
mehurčke obdamo s kontinuiranim slojem polimera, lipida ali drugih ustre-
znih snovi. Nastale mikrokapsule so lahko različnih nepravilnih oblik; delimo
93