Page 90 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 90
Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti

− uporaba novih idej: proces pretvorbe invencije v inovacijo (izdel-
ka, storitve, procesa, organizacijske spremembe);

− spodbujanje in pospeševanje inovativnosti: nagrajevanje in pro-
moviranje.

Po mnenju Faturja in Likarja (2009, 31) učinkovito izvajanje samo po-
sameznih faz inoviranja ne prinaša in zagotavlja uspešnosti v inoviranju,
učinkovitost v izvajanju vseh štirih faz pa se izrazi v večji poslovni uspeš-
nosti.
Invencijsko-inovacijski sistem v organizaciji naj bi se kar v največji meri
integriral v obstoječo organizacijsko strukturo organizacije, v njene proce-
se, postopke in aktivnosti, v sistem strateškega in taktičnega načrtovanja,
poročanja, kadrovanja, nagrajevanja – v vsakodnevno »življenje« organi-
zacije (Likar, Križaj in Fatur 2006, 142; Fatur in Likar 2009, 38). Če se to
90 ne zgodi, ostaja invencijsko-inovacijski sistem samo v domeni posamezni-

kov, ki so zadolženi za izvajanje managementa idej, ostali zaposleni pa s tem
sploh niso seznanjeni (prav tam).
Inovativnost v podjetju in drugih organizacijah spodbujajo strukture,
ki so (Pervaiz 1998, 8):

− neformalne in participativne;
− vladajo sproščena pravila;
− malo birokracije;
− pripravljene sprejemati ideje od zunaj;
− podpirajo ustvarjalno sodelovanje;
− dopuščajo pretok informacij v obe smeri (navzdol in navzgor).
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95