Page 91 - Moretti, Melita, in Mirko Markič, 2016. Trajnostno upravljanje s pitno vodo v predelovalni dejavnosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 91
Pitna voda in alternativni viri
pridobivanja vode

Pitna voda, trajnostno gospodarjenje s pitno vodo, alternativni viri
pridobivanja vode
Pitna voda je voda, namenjena pitju, za gospodinjske namene, voda za pro-
izvajanje in promet živil, če je zdravstveno ustrezna – ne glede na poreklo
(površinska, podzemna) in način dobave (iz vodovodnega omrežja, siste-
ma za oskrbo s pitno vodo, cistern ali kot predpakirana voda) (NIJZ 2010).

Zdravstveno ustrezna pitna voda je voda z naslednjimi karakteristika-
mi (NIJZ 2010):
− ne vsebuje mikroorganizmov, zajedavcev in njihovih razvojnih

oblik v številu, ki lahko predstavlja nevarnost za zdravje ljudi;
− ne vsebuje snovi v koncentracijah, ki same ali skupaj z drugimi

snovmi lahko predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi;
− je skladna z zahtevami, določenimi v Pravilniku o pitni vodi.

Oskrba s pitno vodo v EU je organizirana preko črpališč, ki so zemlje-
pisno opredeljena in znotraj katerih je kakovost vode približno enotna (Eu-
ropean Commission 2014c, 3). Iz poročila EU-komisije (European Com-
mission 2014c, 4) je razvidno, da je kakovost vode v EU zelo dobra, splošni
trend pa pozitiven – v veliki večini držav članic je stopnja skladnosti mi-
krobioloških in kemijskih parametrov med 99 % in 100 %.

Politika EU glede pitne vode je v zadnjih desetletjih prispevala k razvo-
ju visoke kakovosti pitne vode v celotni EU. Zgodnja EU vodna politika se
je začela s prvim okoljskim akcijskim programom EAP 1973-1976 (angl.
Environmental action programme). Kronološki pregled trajnostnega gos-
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96