Page 135 - Panjek, Aleksander, in Žarko Lazarević, ur. 2018. Preživetje in podjetnost: Integrirana kmečka ekonomija na Slovenskem od srednjega veka do danes. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 135
5: integriranje dohodkov v kmečki ekonomiji v poznem srednjem veku

1.2 Specializacija kmetijske proizvodnje
V srednjeveških virih je na nekaterih območjih opaziti specializacijo kme-
tijske proizvodnje, ki je karakteristična za določene kmetijske panoge (ži-
vinoreja, vinogradništvo). Specializacija kmetijske proizvodnje favorizira
pridelavo določenega proizvoda na račun ostalih in s tem prisili kmeta v
menjavo oz. prodajo presežkov. Pridelava na takšnih obratih je zaradi učin-
ka specializacije običajno učinkovitejša, kar prinaša večji donos zemljiške-
mu gospostvu, v končni fazi pa dotičnega podložnika postavlja v boljši eko-
nomski položaj.

Specializirana živinoreja (švajge). V tradicionalnem kmetijstvu je
imel­a živinoreja na območjih, primernih za poljedelstvo, specifično vlo-
go. Domala vse kmetije so gojile delovno (vprežno) živino – na pretež-
nem delu slovenskega ozemlja predvsem govedo, v manjši meri tudi kon-
je in osle (Novak 1970, 367–8) – in male živali, na primer perutnino, ki so
služile prehrani. Medtem ko so kokoši in jajca bolj ali manj redna postav-
ka podložniške oddaje, ostale živalske produkte oz. živino srečujemo le na
območjih, specializiranih za živinorejo, tj. predvsem v hribovitih prede-
lih alpskega in predalpskega sveta ter na Krasu. Poleg živinorejskih dvo­rov
(curtes stabulariae), ki so jih vzdrževala gospostva v lastni režiji oz. v ok-
viru pridvornega gospodarstva, so med specializirane živinorejske obrate
sodile švajge oz. sirnice. Švajga je pravni termin za gospodarsko enoto,
pogojno rečeno kmetijo, kjer so gojili molzno živino (v slovenskem pros-
toru pretežno ovce, ponekod tudi govedo) in pridelovali sir. V primerja-
vi z običaj­nimi kmetijami, hubami, so zemljiški gospodje v upravo švajg
posegali nekoliko intenzivneje. Običajno so jih vzdrževali v okviru gos-
postva v stalnem številu, ki je ohranjalo stabilno proizvodnjo sira, in v pri-
meru zapletov po potrebi status švajge podeljevali primernejšim kmeti-
jam.9 Skrbeli so za optimalen stalež goveda ali drobnice, v škofjeloškem
gospostvu denimo okoli 25 ovac (Blaznik 1963, 122), čemur je bila običaj­
no namenjena spomladanska (ob svetem Juriju) dajatev ovce z jagnjetom,
ovis cum agno (Blaznik 1963, 122; Bizjak 2006b, 76; Bizjak 2006a, 40). Sir je
imel pomembno mesto v srednjeveški prehrani, predstavljal je glavni vir
maščob. Zato ne preseneča, da je bila proizvodnja na ozemlju gospostev
z večjim živinorejskim potencialom tudi komercialno usmerjena. Med
vodilne proizvajalce sira sta se v 14. in 15. stoletju uvrščali gornjegrajsko

9 Tak primer zasledimo v škofjeloškem obračunu iz let 1400–1401, ko sta propadli dve
švajgi v Žireh in je uprava gospostva njuno dejavnost prenesla na dve drugi kmetiji
(Bizjak 2006a, 40). Prim. tudi Gestrin 1952–53, 482–3.

133
   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140