Page 183 - Panjek, Aleksander, in Žarko Lazarević, ur. 2018. Preživetje in podjetnost: Integrirana kmečka ekonomija na Slovenskem od srednjega veka do danes. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 183
6: pr ebivalstvo in gospodarski vir i v tr žaškem kr aškem zaledju (16.–20. stoletje)

Ta občinski apalt je bil dolgo v domeni Ivana Marije Merlaka iz Škednja,
dokler ga ni na začetku devetdesetih let odkupila skupnost kmečkih po­
sestnikov iz soseske Svete Marije Magdalene Spodnje. Vendar se mu je
morala v kratkem odpovedati, ker dela ni bilo mogoče uskladiti z delom
na kmetijah. Problem je bila razdalja do mesta, kjer so morali vsak dan
počistiti iztrebke vprežne živine in drugo nesnago, ki so jo potem prodaja-
li drugim kmetom. K neagrarnim dejavnostim so okoliške kmete spodbu-
jale same oblasti, ki so skrbele, da bi ob slabih kmečkih letinah ne občutili
pomanjkanja ali padli v revščino. Zato so imeli pri najemanju delovne sile
za opravljanje javno koristnih gradbenih del v občini prednost tržaški oko-
liški kmetje. V obdobjih hujšega pomanjkanja so jim oblasti priskočile na
pomoč celo z namenskimi javnimi deli (Kalc 1999, 283–4; Kalc 2009, 75–6).
V 19. stoletju, ko so se javne in zasebne gradnje še pospešile, so se okoliški
kmetje ukvarjali s pripravljanjem, prevažanjem in prodajanjem gradbene-
ga materiala in z vrsto drugih dejavnosti (Panjek 2015; Bufon in Kalc 1991).

Ekspanzija mesta in hitra rast prebivalstva sta v 19. stoletju spod-
budili spremembe tudi v agrarni ekonomiji. Neposredna mestna okolica
pod kraškim robom se je ob vinogradništvu specializirala za proizvod-
njo zelenjave. Kraške vasi pa so se vse intenzivneje usmerile v govedore-
jo in mlekarstvo, medtem ko je ovčereja, ki je bila še na začetku 19. sto-
letja zelo razširjena, postopoma izginila. Govedoreja je bila gospodarsko
posebno pomembna na vzhodnem delu kraškega območja, kjer je predstav­
ljala primarno agrarno dejavnost. Na zahodnem delu se je zaradi ugodne
klime ob vinogradništvu in mlekarski govedoreji kot posebna niša razvi-
lo cvetličarstvo (Bufon in Kalc 1991). Tako pri mlekarstvu kot pri cvetličar­
stvu je imelo vidno vlogo žensko prebivalstvo, saj je bila prodaja mleka in
cvetja v mestu skoraj izključno v domeni žensk.

Zahodne tržaške vasi so imele vseskozi bolj artikulirano ekonomijo in
v teku 19. stoletja se je ta raznolikost še povečala. Na Kontovelu in v Križu
je ribištvo dobivalo vse večji pomen in se iz pretežno dopolnilne spreme-
nilo v primarno dejavnost. Ribištvo je bilo po eni strani rezultat moder­
nizacije in prilagajanja gospodarskim priložnostim, po drugi sad razsloje-
vanja kmečke skupnosti. Sami ribiči so bili razslojena družbena kategorija.
Sestavljali so jo lastniki bark, med katerimi so se nekateri povzpeli na pod-
jetniško raven in posedovali večje in tudi po več bark, in ribiški delavci, ki so
sodili med proletariat. Ta proces se je v drugi polovici stoletja izražal tudi v
vaški arhitekturi z diferenciacijo med kmečkimi hišami in bival­išči ribičev,
ki so bila manjša in brez gospodarskih poslopij (Semerani, De Rosa in Celli

181
   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187   188