Page 180 - Sedmak, Gorazd, in Almir Peštek, ur. 2015. Strateški aspekti upravljanja turističkom destinacijom / Strateški aspekti upravljanja turistične destinacije. Sarajevo / Koper
P. 180
Oblikovanje merskega inštrumenta

Na osnovi pregleda znanstvene literature smo definirali trženjske
dejavnike in dimenzije kakovosti, s pomočjo katerih smo izmerili kakovost
ponudbe v PGO. Posamezne dejavnike kakovosti, ki smo jih povzeli po
različnih avtorjih in modelih kakovosti, povzemamo v spodnji tabeli.
Dejavniki vključeni v vprašalnik so označeni s črko V (spremenljivka) in
zaporedno oštevilčeni. Končni vprašalnik sestavlja 35 dejavnikov in
sedem dimenzij kakovosti.

Tabela 1: Oblikovanje merskega inštrumenta

Dimenzija Avtorji Izpostavljeni dejavniki V raziskavo
kakovosti vključeni
Proizvod (hrana) Metodologija dejavniki
AAA Predstavitev, izgled, kakovosti
Ljudje sestavine, način priprave
Namkung & (V1) Obseg
Jang (2007) (konsistentnost ponudbe,
Harrington, kakovosti). (V2) velikost
Ottenbacher,
& Kendall Okus in izgled hrane. porcij,
(V3) okus jedi,
(2011) Varnost hrane, (V4) izgled jedi,
Sulek & sprejemljivost (okus, (V5) neoporečnost.
Hensley izgled, temperatura,
(2004) (V6) Število
Claycomb & velikost porcij), osebja,
Martin (2002) prehranska vrednost.
Meng & (V7) pomen
Elliott (2008) Varnost, privlačnost in prisotnosti
prebavljivost hrane. menedžerja,
Uran Maravič (V8) prisotnost
(2008) Komunikativnost. ostalih gostov,
(V9) gostoljubje,
Odnos osebja, (V10) strokovnost.
gostoljubnost.
Vljudnost, prijaznost,
nasmeh, hvaležnost,
pozornost, spoštljivost,
uglajenost, občutek
dobrodošlosti, zaznava
gostovih potreb, skrb za
dobro počutje gosta,
interes za gostove besede.

178
   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184   185