Page 100 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 100
Maja Uran Maravic´ in Kaja Sajovic

pripravljeni s kreativnostjo, prezentacija jedi iz svežih sestavin je do-
miselna. Dobra postrežba dopolnjuje visoko kakovost jedi in presega
pricˇakovanja gostov. Somelier oz. strokovnjak za izbiro vin svetuje
glede prilagajanja ponudbe. Ambient je zelo prijeten in z uporabo
kakovostnih materialov ustvarja vtis ekskluzivnosti. Cena je visoka.

Kakovostne restavracije in drugi gpo
To so restavracije, ocenjene v vodniku Gault & Millau Slovenija z
manj kot 15 tocˇkami. Njihova ponudba je manj kompleksa in dovr-
šena od vrhunskih, a še vedno visokokakovostna. Ponujajo širok iz-
bor mednarodnih in/ali domacˇih jedi, pogosto le/tudi dolocˇen tip
jedi (npr. morska, kitajska, vegetarijanska hrana). Ambient uskladijo
s ponudbo kakovostne hrane po sprejemljivi ceni.
100

Gostilne
So ena od sestavin dedišcˇinske in sodobne kulinaricˇne prepoznav-
nosti. Stoletja sooblikujejo podobo gastronomske kulture in pome-
nijo pomembna središcˇa družabnosti, uživanja ob dobrih jedeh in
odlicˇnih vinih ter okolja za sestanke, sprejeme in praznovanja. Raz-
vijale so se kot znacˇilne družinske gostinske dejavnosti, kjer odkri-
vajo okuse hišnih, lokalnih, regionalnih in slovenskih jedi. Ponujajo
predvsem širok izbor domacˇih jedi po sprejemljivi ceni.

Vinske kleti (klasifikacija glede na uvrstitve vin na lestvice,
ocene iz ocenjevanj, posebna zgodba, dodatna ponudba,
navezava na naravo)
V vinskih kleteh ponujajo ogled kleti in prostorov za proizvodnjo vi-
na, degustacijo vina, kulinaricˇne pogostitve ter nakup pridelkov in
izdelkov. Sem uvršcˇamo tudi vinske ceste in druge gostinske objek-
te na vinskih cestah z vinskimi ponudniki – vinogradniki in vinarji,
ki ponujajo svoja vina in nekatere jedi. Vrhunske vinske kleti so zna-
ne po vrhunskih vinih, gostitelji pa redno poskrbijo za kulinaricˇno
spremljavo.

Gastronomske prireditve
Slovenske gastronomske prireditve so raznovrstne kakor tudi desti-
nacija sama: Brda in vino, Izola Orange Wine, Odprta kuhna, Lju-
bljanska vinska pot, Festival vin in kulinarike, Okusi Vipavske, Slado-
lent, Gourmet Cup, Salon Sauvignon, Dnevi poezije in vina, Sanje v
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105