Page 87 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 87
Gastronomski turizem 87

Kakor koli že, vseeno je potrebno omeniti nekaj chefov, ki so ali še
zaznamujejo vrh gastronomije. Ob tem poudarimo, da bomo zago-
tovo kakšnega zelo pomembnega tudi izpustili.

Joël Robuchon je bil francoski chef, ki je imel rekord med vsemi
chefi, saj je osvojil najvecˇ Michelinov zvezdic v enem letu, in sicer
32 zvezdic naenkrat. Upokojil se je pri 50. letih, se posvetil odpira-
nju novih restavracij po svetu pod njegovim imenom in tako zbral
tako impresivno število zvezdic. Bil je mentor številnim znanim che-
fom, med drugim tudi Gordonu Ramsayu, britanskemu chefu, ki je v
svoji karieri v enem letu osvojil najvecˇ 16 zvezdic, a je kasneje zaslo-
vel predvsem kot televizijska kulinaricˇna zvezda v zda in po svetu,
in sicer z oddajami, kot so ameriška verzija Masterchefa, Hell’s Kit-
chen, Gordon’s Great Escape, Ramsay’s Best Restaurants, Hell Hotel
in številne druge. Drugi z najvecˇ zvezdicami (18) je Alain Ducasse,
prav tako francoski chef z restavracijami na najprestižnejših mestih
v Parizu, Londonu, Monte Carlu itd.

Gordon Ramsay ni edina britanska mednarodna gastronomska
zvezda. To sta zagotovo tudi Heston Blumental in Jamie Oliver. Pr-
vi je bil s svojo eksperimentalno kuhinjo s The Fat Duck tudi prvi na
lestvici 50 Best v letu 2005 (drugi na lestvici v letih 2004, 2006, 2007,
2008, 2009), drugi pa je s svojim aktivizmom želel vrhunsko kuhi-
njo poenostaviti in jo prilagoditi vsakodnevni pripravi hrane za lai-
ke. Kasneje se je tudi zelo angažiral za izboljšanje prehrane v šolah in
za vkljucˇevanje brezposelnih v delo v gostinstvo, zaradi cˇesa je odprl
verigo restavracij Fifteen in zaradi nje skoraj tudi financˇno propadel.
Oba sta posnela številne televizijske oddaje.

Na drugi strani pa so chefi, ki so mednarodno zasloveli z uvrsti-
tvijo na 50 Best oziroma na prvo mesto te lestvice. V zadnjem cˇasu
zagotovo najbolj izpostavljen je Rene Redzepi, chef in lastnik kul-
tne danske restavracije Noma. K. Sajovic (2019) pravi, da se zdi, da v
kulinaricˇnem svetu obstajata dva tabora – tisti, ki se jim Noma zdi
prevecˇ eksperimentalna, in tisti, ki prisegajo, da je tudi po 15 letih to
najboljša restavracija sveta, brez konkurence. Ko se je odprla, je orala
ledino, ne le v Köbenhavnu, ki je bil takrat dalecˇ stran od kulinaricˇne
destinacije, kar je danes, ampak v celotni Skandinaviji. Regija takrat
pacˇ ni bila znana po dobri hrani. Restavracije, vredne obiska, bi lah-
ko prešteli na prste ene roke, gastronomske tradicije ni bilo – in to
cˇeprav nordijske dežele ponujajo toliko izjemnih surovin, od mor-
skega življa do divjadi. Redzepi, sin albanskega ocˇeta iz Makedonije
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92