Page 83 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 83
Gastronomski turizem

Slika 4.5 Turisticˇna kmetija Klinec, Slika 4.6 Chef Jakob Pintar, restavracija
Goriška brda, 2019 (foto Maja Tabar, mladi chef leta 2020,
Uran Maravic´) Gault Millau Slovenija (foto 83
Maja Uran Maravic´)

od naslednjih izrazov: hrana, izbira hrane, hrana in socialni medi-
ji, prehranski turizem, lokalna/pristna hrana in restavracije, kuha-
nje in postrežba za zaposlene, letalska hrana, ulicˇna hrana, otro-
ški meni, chef, kulinaricˇne operacije, oprema, trajnost, oblikovanje
menijev, kakovost hrane in sanitarna oskrba. Razen zgoraj naštetih
kljucˇnih besed so bile pogosto uporabljene kljucˇne besede o pre-
hranskem turizmu še naslednje: gastronomski/kulinaricˇni turizem;
turizem na podeželju; ponudba hrane in izbor destinacije; festivali
hrane ter hrana in trajnost.

Trendi v gastronomskem turizmu

Z analizo trendov v gastronomskem turizmu lahko bolje razumemo
kontekst razvoja te vrste turizma. Bolje lahko razumemo delovanje
turisticˇnega sektorja, pomaga nam razumeti vlogo gastronomije v
današnji družbi, zlasti kot kljucˇni element kulturne dedišcˇine oz. še
vecˇ, identitete destinacije in posledicˇno glavnega gradnika konku-
rencˇnosti destinacije.

Svetovna turisticˇna organizacija je v krovnem dokumentu za po-
drocˇje gastronomskega turizma zapisala, kaj so glavni trendi in klju-
cˇi do uspeha v dosedanjem razvoja tega podrocˇja (World Tourism
Organization, 2012, str. 10–11):

• Rastocˇi trg te vrste turizma: povpraševanje po gastronomskem
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88