Page 88 - Lesjak, Miha, Marijana Sikošek, Simon Kerma. Ur. 2020. Tematski turizem: teoretični in aplikativni primeru oblik turizma v svetu in Sloveniji. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 88
a Uran Maravic´ in Kaja Sajovic
Slika 4.7 Ana Roš (foto Kaja Sajovic) Slika 4.8 Igor Jagodic, chef leta 2019 po
izboru Gault Millau Slovenija
88 (foto Maja Uran Maravicˇ)
in danske mame, je bil star komaj 26 let, ko je leta 2003 skupaj s kole-
gom Clausom Meyerjem, soustanoviteljem Nome, po vzoru Baskov
spisal manifest nove nordijske kulinarike, v katerem sta postavila do-
kaj preproste cilje, ki pa so se izkazali za revolucionarne. Danes se ti
cilji zdijo sami po sebi umevni. Takrat, v tistem delu sveta, so bili
dalecˇ od tega. Odražanje letnih cˇasov na krožnikih, povezovanje in
sodelovanje z lokalnimi pridelovalci, uporaba lokalnih živil in med-
sebojno deljenje znanja, ker so se Redzepi, Meyer in mladi kolegi, ki
sta jih pritegnila, dobro zavedali, da potrebuješ vecˇ kot eno restavra-
cijo, da lahko zraseš v kulinaricˇno destinacijo. Leto dni pozneje se
je odprla Noma, v kateri je Redzepi natancˇno sledil vsem tem aksi-
omom, se poglobil v nordijske dežele in iz nekaterih relativno ne-
pretresljivih surovin, kot so gomoljnice ali lišaji, postavil najboljšo
restavracijo sveta.
V cˇasu, ko sta na vrhu lestvice 50 najboljših restavracij sveta še kra-
ljevala molekularni El Bulli (najboljša restavracija v letih 2006–2009)
in klasika French Laundryja (najboljša v letih 2003 in 2004), se je re-
stavracijski sceni od nikoder »zgodil« Redzepi. Noma je bila na vrhu
seznama štirikrat (2010, 2011, 2012 in 2014), a bolj kot njene uvrstitve
je bistveno postavljanje skandinavske kuhinje na svetovni zemljevid
gastronomskih destinacij. In zanimivo, restavracija ima zgolj 2 Mi-
chelinovi zvezdici. V letu 2019 je mesto najboljšega po lestvici 50 Best
prevzel Mauro Colagreco z restavracijo Mirazur.
Slika 4.7 Ana Roš (foto Kaja Sajovic) Slika 4.8 Igor Jagodic, chef leta 2019 po
izboru Gault Millau Slovenija
88 (foto Maja Uran Maravicˇ)
in danske mame, je bil star komaj 26 let, ko je leta 2003 skupaj s kole-
gom Clausom Meyerjem, soustanoviteljem Nome, po vzoru Baskov
spisal manifest nove nordijske kulinarike, v katerem sta postavila do-
kaj preproste cilje, ki pa so se izkazali za revolucionarne. Danes se ti
cilji zdijo sami po sebi umevni. Takrat, v tistem delu sveta, so bili
dalecˇ od tega. Odražanje letnih cˇasov na krožnikih, povezovanje in
sodelovanje z lokalnimi pridelovalci, uporaba lokalnih živil in med-
sebojno deljenje znanja, ker so se Redzepi, Meyer in mladi kolegi, ki
sta jih pritegnila, dobro zavedali, da potrebuješ vecˇ kot eno restavra-
cijo, da lahko zraseš v kulinaricˇno destinacijo. Leto dni pozneje se
je odprla Noma, v kateri je Redzepi natancˇno sledil vsem tem aksi-
omom, se poglobil v nordijske dežele in iz nekaterih relativno ne-
pretresljivih surovin, kot so gomoljnice ali lišaji, postavil najboljšo
restavracijo sveta.
V cˇasu, ko sta na vrhu lestvice 50 najboljših restavracij sveta še kra-
ljevala molekularni El Bulli (najboljša restavracija v letih 2006–2009)
in klasika French Laundryja (najboljša v letih 2003 in 2004), se je re-
stavracijski sceni od nikoder »zgodil« Redzepi. Noma je bila na vrhu
seznama štirikrat (2010, 2011, 2012 in 2014), a bolj kot njene uvrstitve
je bistveno postavljanje skandinavske kuhinje na svetovni zemljevid
gastronomskih destinacij. In zanimivo, restavracija ima zgolj 2 Mi-
chelinovi zvezdici. V letu 2019 je mesto najboljšega po lestvici 50 Best
prevzel Mauro Colagreco z restavracijo Mirazur.